Állatkerti örökbefogadók a MadárTündérek is

október 11, 2016
 • Jácintkék Ara (Anodorhynchus hyacinthinus)

  a világ egyik csodája

  Intézményünk nagy hangsúlyt fektet a természeti kincsek bemutatására, gyermekeink számára a környezeti értékek tanulására. Az állatkerti örökbefogadás alkalmával Pico a Jácintkék ara papagájra esett választásunk, hiszen Pico felnevelését és életútját is végig követtük 2012 óta Tari Vera Fővárosi Állatkerti állatgondozó segítségével akit csak egyszerűen Pico pótmamájának nevezünk.

  Köszönjük

  — István
 • “A jácintkék ara vagy nagy jácintara (Anodorhynchus hyacinthinus) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

  Magassága 100 centiméter, testtömege 1500 gramm. A legnagyobb testű papagájfaj. Tollazatának alapszíne mély kobaltkék. Farkának alsó felülete sötétszürke. Jellemző rá a citromsárga szemgyűrű. Csőre fekete, az alsó csőrkávával határos csupasz bőrfelület citromsárga. A nemek hasonlóak.

  Élőhelye Dél-Amerika középső része. Elterjedési területébe beletartozik Brazília középső-déli részén Pará, Bahia, Minas Gerais[1] és Mato Crosso államok; Kelet-Bolívia és Paraguay északnyugati része. természetes élőhelye az alföldi és folyók menti erdők, mocsarak, szavannák.

  Szigorúan védett madár, így elvileg csak madárparkok és állatkertek tarthatják. A szigorú védelem ellenére élőhelyén még ma is sok egyedet befognak, melyeket illegálisan értékesítenek főleg magánszemélyeknek. A madarak igen értelmesek, hamar megszelídülnek. Több helyen szabadon is tartják, ha az éghajlat megfelelő.

  Magyarországon korábban csak a Fővárosi Állat- és Növénykertben lehetett jácintarát látni. Jó ideje azonban magánszemélyek tulajdonában is vannak jácintarák, és a Szegedi Vadasparkban és a Nyíregyházi Állatparkban is tartják a fajt.

  Rendkívül óvatos, igen ritkán látható madár. Ha teheti, elbújik az erdő sűrűjében. Általában párban vagy kisebb, maximum 20 példányt számláló csapatokban él. Röpte gyors és iránytartó, a csapatban repülés közben is jól látható a párok szoros egybetartozása. Hangja éles ararikoltás. Különböző magvak, gyümölcsök, bogyók teszik ki a táplálékát. Különösen kedveli a pálmadiófélék termését.”

  Forrás: Wikipédia

Állatok hete, avagy készítsünk az őszi természet szépségeiből “állati jó” kiállítástSzüreti nap- “érik a szőlő hajlik a vessző” énekelte a sok kis tündérszáj